vrolijke golf totaal 3

de Vrolijke Golf Historie


 

De carnavalsvereniging ‘De vrolijke golf’ is opgericht in café Roelofs op 26 januari 1968 door Adrie Vegers, Cobus Janssen, Theo van de broek en nog enkele andere personen waarvan de namen niet meer bekend zijn.

In het eerste jaar was er maar 1 avond carnaval in ’t Trefpunt en werd het contributiegeld, na aftrek van wat de muziek kostte, omgezet in consumptiebonnen voor de leden. Het jaar erop was er ook een avond (de maandag) bij café Roelofs gepland.

In 1970 kwam het kindercarnaval tot stand o.lv. Diny Schaminee was er zelfs een jeugdoptocht met de 1e jeugdprins André Rabstijn. In dit jaar kocht het bestuur een paar oude steken van de Blauwe Schuit uit Nijmegen. Een daarvan werd op carnavalszondag bij Giel Janssen op het hoofd gezet, en dat was dan de prins voor die dag.

In 1971 werd er door de leden van vereniging de 1e echte prins gekozen en wel Henk Kusters. Op zondagmorgen met de carnaval kwam de toenmalige burgemeester Havermans van Druten de ambtsketen afleggen en gaf de macht over aan prins Henk 1 met zijn raad van 5, want meer steken had de vereniging niet.

In 1972 kwam er toch wat meer geld in kas en konden we van Puiflijk hun afgedankte slipjassen en steken voor een zacht prijsje overnemen zodat er naast de prins een echte raad van elf geïnstalleerd kon worden. De 1e raad van elf bestond toen uit: Ben van Aanholt, Jan van de Broek, Jo van de Donk, Willy van Dinteren, Cobus Janssen, Jan van Teeffelen, Piet Thomassen, Adrie Vegers, Toon Vink, Ben de Vries en Toon Wulms.

In 1973 was er het eerste voltallige bestuur met als voorzitter Adrie Vegers, secretaris Jan van de Broek, penningmeester Piet Thomassen en leden Jan van Teeffelen, Cobus Janssen, Ben de Vries en Ben van Aanholt. In dit jaar is er ook een commissie opgericht die het kindercarnaval op zich nam.

In 1974 was de 1e pronkzitting. Er werden nieuwe jassen en steken gekocht voor de raad van elf in de kleur groen en voor het bestuur rood. Ook werd er in die jaren met een varken door Deest gegaan met de 11e van de 11e, de inwoners konden dan het gewicht raden (voor een gulden!). Dit jaar was de winnaar Jo van de Broek die spontaan het voorstel deed, om van de poten van het varken, erwtensoep te maken. En zo werd de woensdagavond aan het carnaval toegevoegd. Om gezellig na te praten en natuurlijk te genieten van de soep. Later kwam de haring erbij. Ook werd dit jaar voor het eerst door de prins de preek verzorgd in de kerk.

In 1975 zorgde de jeugdcommissie voor de 1e bejaardenprinses nl. Moeke Roelofs. Bij het bestuur nam Albert van Gelder het secretariaat over van Jan v/d Broek.

In 1976 werd door Jo Ebben een stuntgroep “De Knockebrechers” opgericht uit de raad van elf. Bij de raad van elf kwam dit jaar Wim Dang.

1978 was het jaar dat de bevolking van Deest een prins kon kiezen en op een stem verschil met Willy van Dinteren werd Piet Thomassen: prins Piet d’n urste. Dit jaar werd ook een senatorenraad opgericht, daarin namen zitting: Adrie Vegers, Jo van de Donk, Toon Wijnen, Toon Vink en Jo Ebben. Doordat Adrie vegers senator was geworden, werd Tonny v/d Broek voorzitter.

Ook werden er op oudejaarsdag bij bakker de Lange oliebollen gebakken, die dan de raad van 11 in Deest en omstreken verkocht. Alles werd gedaan om de kas te spekken.

In 1979 bestaat de vereniging 11 jaar. In dit jaar werd ook de Maas en Waal reut opgericht en Deest was de uitverkorene waar de reut ’s maandags voor het eerst werd gehouden. Toon Wulms werd dit jaar president van de raad van elf.

In 1980 nam het Jeugd Vakantie Werk het kindercarnaval over. Buurtvereniging “de Nachtuilen”bouwden een nieuwe prinsenwagen en de 2e Maas en Waal reut was in Druten. Met half vasten had “De Vrolijke Golf”haar eerste boerenbruiloft.

In 1981 was de 3e Maas en Waal reut in Deest. De raad van elf bestond uit: Co Loeffen, Theo Arts v/d Zande, leo Keijzer, Jo de Lange, Cees Ariens, Jan Verwaayen, Joop Hijmans, Jan v/d Broek, Wim Lamers en Wim van de Logt.

In 1982 is de 4e Maas en Waal reut in Druten.

In 1983 is de 5e Maas en Waalreut in Deest. Bij de raad van elf komt Wim de Jong.

In 1984 zag de boerenbruiloftcommissie er vanaf om een nieuw boerenbruidspaar te zoeken(tot 1996). Bij de Maas en Waal reut komt Horssen erbji. De reut is dit jaar in Druten.

In 1985 is de 7e Maas en Waal reut is in Deest. De raad van elf bestaat nu uit: Wim v/d Logt, Tonny v/d Logt, Willy v/d Logt, Ad van Rossum, Grad van Merwijk, William v/d Bogaard, Freek v/d Broek, Corry van Dinteren, Wim de Jong, Toon Vink en Gerard Postulart.

In 1986 behaalt de dansgarde o.l.v. Grada van de Donk de 1e prijs bij een concours in Appeltern. De 8e Maas en Waal reut is in Druten.

In 1987 is de 9e Maas en Waal reut voor het eerst in Horssen. Ook stapt dit jaar Druten uit de stichting Maas en Waal reut en gaan Horssen en Deest samen verder. Bij de raad van elf komen Benny Hendriks, Cor Gijsbers en Otto van Geijn.

In 1988 wordt voor de 1e keer een nu als traditie bekende receptie gehouden voor de nieuwe prins. Voor de 10e keer is de Maas en Waal reut in Deest en heeft Druten zijn eerste streekreut. In de zomer van dit jaar wordt de prinsenwagen gestolen, en na eigen speurwerk (de politie had geen tijd), wordt hij totaal vernield terug gevonden. Toon Wulms wordt dit jaar voorzitter, Wim v/d Logt president van de raad van elf en nieuw raadslid is Patrick v/d Logt.

In 1989 is de 11e Maas en waal reut in Horssen, de gemeente Druten probeert een lijmpoging tussen Horssen, Deest en Druten maar voorals nog zonder resultaat. Het bestuur bestaat nu uit: Toon Wulms (voorzitter), Tonny v/d Broek (secretaris), Cobus Janssen (penningmeester), Cees Ariens, Theo v/d Donk, Ben v. Aanholt, Freek v/d Broek, Jo v/d Broek en Jan van Teeffelen.

In 1990 bestaat de vereniging 22 jaar. Uit 19 ex-prinsen wordt de jubileumprins gekozen. En de eer gaat naar Toon Wulms (huidig voorzitter carnavalsvereniging sinds 1988). Bij de raad van elf komen: Frans Willems, Ger Dekkers en Ben de Klein. Greet Verwaayen treedt tot het bestuur.
De 12e Maas en Waal reut wordt vanwege de storm uitgesteld naar de zaterdag na het carnaval. Weer probeert de gemeente Druten een lijmpoging en deze lukt, beide partijen komen overeen om de beurt de “reut” te organiseren; het ene jaar de Maas en Waal reut , het andere jaar de Streekreut.

In 1991 wordt de nieuwe prinsenwagen gebouwd door de raad van elf. Bij de raad van 11 komen: Toon Verkerk en Ruud Verwaayen. De 13e Maas en Waalreut wordt gehouden in Horssen.

In 1992 is er dus geen Maas en Waal reut maar een Streekreut in Druten. Jan Franken treedt toe bij de raad van 11.

In 1993 is de 14e Maas en Waal reut in Deest. Het bestuur wordt versterkt met Frans Willems en bij de raad van 11 komen: Hans Sengers en Sjaak Willems.

Evenals in 1992 is in 1994 de Streekreut in Druten. Het bestuur bestaat nu uit: Toon Wulms (voorzitter), Greet Verwaayen (secretaresse), Freek v/d Broek (penningmeester), Cees Ariens, Frans Willems en Cobus Janssen. Jos van haren en Ronald Janssen komen bij de raad van 11.

In 1995 wordt de 15e Maas en Waalreut in Horssen gehouden.

In 1996 wordt er ook weer een boerenbruiloftcommissie opgericht waardoor op de zondagavond met de carnaval een boerenbruiloft op het programma staat. Bij de raad van elf komt Mees Nab.

In 1997 bestaat Deest 1000 jaar, ook de optocht stond in het teken van 1000 jaar Deest, er werden extra prijzen uitgereikt door het bestuur van de stichting 1000 jaar Deest. Het toeval was ook dat de 16e Maas en Waal reut ook in Deest werd gehouden.

In 1998 is de Streekreut in Druten.

In 1999 is de 17e Maas en Waal reut in Horssen. Tot het bestuur treedt toe Mandy jalink/Verploegen als secretaresse.

In 2000 is de Streekreut in Druten. Bij de raad van elf komen: Robin de Heus, Hans de Klein, Patrick v/d Logt en Lambert van der Wielen.

In 2001 bestaat de carnavalsvereniging 33 jaar. Dit jaar werdt er wederom een senatorenraad opgericht. Daarin nemen plaats; Tonnie van de Broek, Ger Dekkers, Grad van Merwijk, Ben de Klein en Piet Thomassen ( tot heden 2008 bestaat deze senatorenraad nog uit exact dezelfde mensen). Het jubileumfeest werd uitbundig gevierd met een receptie, buffet en een groot reüniefeestavond. De 18e Maas en waal reut werd in Deest gehouden.

In 2002 is er een nieuwe president van de raad van 11: Henk van Rensen. In dat jaar verlaten Ronald Janssen en Theo Backers de raad van 11 en treden toe Jarl Wijnia en Andre Gerrits. Nieuw in het bestuur Tamara Wijnia/Franken, zij neemt de PR tot haar beschikking.

In 2003 gaat de 19e Maas en Waal reut door Horssen en heeft een record aan deelnemers(80 wagens, 20 loopgroepen en 15 individuele. Door vertrek uit de raad van 11(Ton Wijnen, Jacco v/d Boogaard, Hans de Klein en Mees Nab) was er dringend nieuwe aanwas nodig in de raad, die kwamen er als volgt: Gerard Geurts, Jacco van Gelder en Heiko Wijnia.

In 2004 komen bij de raad van 11: Wilfred van Teeffelen en Johnny van Dinteren en nemen we afscheid van Patrick v/d Logt.

In 2005 was de 20e Maas en Waal reut in Deest met een nieuwe opzet, alle deelnemers moesten een certificaat van deelneming hebben dit om alle kroegkarren te mijden, maar die opzet was niet gelukt. Bij de raad van 11 komt Roy v/d Velden.

In 2006 komen bij de raad van 11: Ralph Peters en Henri Maille om daarna gelijk als Prins en Adjudant te verschijnen voor het komende carnavalsjaar. Jacco van Gelder verlaat dit jaar de raad van 11.

In 2007 was de 21e Maas en waal reut in Horssen en deze stond volop in het nieuws door de strenge regel van max 45 wagens, die de optocht mooier en korter van duur maakte.

In 2008 stopt Mandy jalink/Verploegen na 9 jaar secretaresse geweest te zijn, Marjan Van Elburg volgt haar op. Bij de raad van 11 komen: Dennis Franken en Danny Stam.

In 2009 zijn er weer wat veranderingen in 'de Vrolijke golf'.
Aan het bestuur worden toegevoegd Roel Koedam (hij gaat vanaf volgend jaar het penningmeesterschap overnemen van Freek van den Broek), Henk van Rensen (hij neemt de PR over van Tamara Wijnia). Bij de raad van elf zijn er ook wat wijzigingen, Henri Maille en Henk van Rensen stoppen met de raad van elf.
Niels Franken en Harco Hijmans zijn de nieuwe raadsleden. Louis Stam is de nieuwe president.
De sceptor wordt dit jaar gezwaaid door Leander van Teeffelen, Prins Leander d'n urste.
En het boerenbruidspaar zijn Geet en Thea van den Broek.
De 22e Maas en Waalreut is in Deest
In 2009 verlaten na de carnaval, Corrie van Dinteren het bestuur na vele jaren actief te zijn geweest in de vereniging, Ralph Peters verlaat de raad van elf.

In 2010 komt Walter van Zwolgen komt bij de raad van elf en de vereniging heeft het nieuwe carnavalsprogramma bekend gemaakt
Aan Prins Jos d'n Darde (Jos Verwaayen) de eer om dit jaar de scepter te zwaaien over het Golvenrijk. En bij jeugd is de eer aan Jeugdprinses Nicole d'n urste.
De boerenbruiloft slaat dit jaar een nieuwe weg in en maken tijdens de receptie van Prins Jos d'n Darde en jeugdprinses Nicole d'n urste de verloving bekend van het aanstaande boerenbruidspaar. Jos van Haren en Julia Marcus zijnin 2010 het boerenbruidspaar. In Druten was op de carnavalsmaandag de streekreut.
Na de carnaval verlaat Heiko Wijnia de raad van elf.
Vanaf de 11e van de 11e zijn er 2 nieuwe raadsleden Jeroen Loeffen en Maarten van de Broek.

In 2011 zwaait Prins Jarl d’n Urste (Jarl Wynia) de scepter over het Golvenrijk, bijgestaan door de jeugdprins Loek d'n Urste.
Het Boerenbruidspaar bestaat dit jaar uit Jan (Bosch) en Barbara (Spanbroek)

In 2012 Is het de eer aan Jeroen Loefen om als Prins Jeroen d'n Urste het Golvenrijk te besturen. Dit jaar is jeugdprins Ken d'n Urste de caranavalsbaas over de jeugd.
Boernbruidspaar bestaat uit Leander (van Teefelen) en Helma (Geurts)

In 2013 wordt Prins Theo d’n Twidde voor de dag getoverd als heerser over het Golvenrijk. Met Jeugdprins Noud aan zijn zijde is het weer een knallend carnaval.
De boeren bruidegom is Tonny (Janssen) met zijn boerenbruid Henriette (Willems).

Onder leiding van Prins Paul d’n Urste ( Paul Koot) en Jeugdprins Diego d’n Urste (Diego Verwaaijen) wordt het in 2014 weer een prachtig carnaval.
Heerboer Hans (Verwaaijen) met zijn boerin Myra (van Dinteren) vormen dit jaar het boerenbruidspaar.

In 2015 is het de beurt aan Prins Hans d’n Urste (Hans Peperkamp) en Jeugdprins Stan d’n Urste (Stan van Dinteren) voorop in het carnavalsgedruis.
In de onecht worden dit jaar verbonden boer Johan (van de Logt) en Saskia (Theunissen).

2016: Prins Peter d'n urste (Peter Willems) zwaait samen met jeugdprinses Ilona (Kranendonk) de sceptor over het golvenrijk.
Het boerenbruidspaar is Jos Verwaaijen en Simone Heida

2017: Prins Niels d'n Urste (Niels Franken) en jeugdprinses Blechnum (Blacquière) gaan voorop in de polonaise.
Theo van Dinteren en Gerry Vermeulen geven elkaar het ja-woord bij de boerenbruiloft.

2018:Voor het eerst in Deest is er Prinses Joyce d'n aller urste (Joyce van der Velden), ze wordt bijgestaan door jeudprins Tygo (Wijnia)
Boerenbruidspaar dit jaar zijn Rien Schonenberg en Ingrid Gerrits

2019: Prins Jeroen d'n Twidde (Jeroen Tissen) met de jeugdprinsen Britt (Blacquière) maken er samen een knallende carnaval van.
De boerebruidegom is Jaap vd Berg, hij trouwt in de on-echt met zijn boerenbruid Cendy Wijnia

2020: Voor het eerst in Maas en Waal een prinsenpaar: Prinses Barbara en Prins Theo d'n Twidde (Barbara en Theo Spanbroek). Jeudprins is dit jaar Milan (Wijnia).
Casper Hermsen en Belinda Verfuurden worden in de on-echt verbonden tijdens de boerenbruiloft.


 

PLG_TEMPLATE_BACKTOTOP